Vegan eten bij een chinees restaurant: meer opties dan je denkt

Steeds meer mensen kiezen voor een plantaardige levensstijl, en gelukkig wordt het steeds makkelijker om veganistisch te eten, zelfs in keukens waar traditioneel veel vlees en vis op het menu staan. Ook bij een Chinees restaurant Enschede zijn er verrassend veel vegan opties te vinden. In dit blog nemen we je mee langs de mogelijkheden, zodat jij de volgende keer met een gerust hart vegan kunt genieten van de Chinese keuken.

Let op verborgen dierlijke ingrediënten

Wanneer je vegan wilt eten bij een Chinees restaurant, is het belangrijk om alert te zijn op verborgen dierlijke ingrediënten. Gerechten die in eerste instantie vegan lijken, kunnen toch bereid zijn met bijvoorbeeld vissaus, oestersaus, of dierlijke bouillon. Een goede tip is om altijd te vragen hoe de gerechten worden bereid en eventueel om een plantaardige vervanger te vragen. Veel Chinese restaurants zijn flexibel en passen een gerecht graag voor je aan als je vraagt naar de mogelijkheden.

Populaire vegan voorgerechten

Gelukkig zijn er al diverse voorgerechten die van nature vegan zijn. Denk bijvoorbeeld aan loempia’s gevuld met groente. Zorg wel dat je vraagt of ze gebakken worden in plantaardige olie en of er geen dierlijke toevoegingen zijn in het beslag. Een andere populaire optie is zeewiersalade. Deze frisse salade wordt vaak gemaakt van gemarineerd zeewier en sesamzaadjes, en bevat meestal geen dierlijke ingrediënten. Springrolls gevuld met verse groente zijn ook een heerlijke, lichte keuze als voorgerecht.

Hoofdgerecht: tofu en groente in de hoofdrol

Als het gaat om vegan hoofdgerechten, zijn er volop opties om uit te kiezen. Tofu is een vaste waarde in de Chinese keuken en wordt vaak op smaak gebracht met sojasaus, gember en knoflook. Het mooie van tofu is dat het heel veelzijdig is en goed past bij allerlei verschillende groenten. Een gerecht als gewokte tofu met broccoli, shiitake en bamboescheuten kan een feestmaal op zich zijn! Andere populaire groentegerechten zijn roergebakken aubergine, paksoi, of babymais met knoflook.

Rijst en noedels: plantaardige klassiekers

Rijst en noedels vormen de basis van veel Chinese gerechten, en gelukkig zijn deze vaak volledig plantaardig. Kies bijvoorbeeld voor witte rijst, gebakken rijst zonder ei, of rijstnoedels met groente. Let wel op met bami en mihoen, omdat deze soms ei kunnen bevatten. Als je het zeker wilt weten, kun je altijd vragen of ze een plantaardige versie voor je kunnen maken.

Vegan sauzen en smaakmakers

Een ander belangrijk onderdeel van de Chinese keuken zijn de sauzen en smaakmakers. Hier moet je even opletten, omdat veel sauzen dierlijke ingrediënten bevatten, zoals vissaus of oestersaus. Gelukkig zijn er genoeg plantaardige alternatieven! Sojasaus is bijvoorbeeld altijd een veilige keuze, net als hoisinsaus en zoetzure saus. Als je graag iets pittigs wilt, dan is chilisaus of sambal vaak ook vegan, maar check het voor de zekerheid altijd even bij het restaurant.

Vraag om aanpassingen

Hoewel de Chinese keuken veel veganistische mogelijkheden biedt, is het soms nodig om gerechten wat aan te passen. Veel restaurants zijn bereid om kleine veranderingen te maken, zoals het weglaten van dierlijke ingrediënten of het vervangen van een saus. Wees dus niet bang om vragen te stellen en duidelijk te maken dat je vegan eet. Vaak zijn koks blij om een klant tevreden te stellen, en het zorgt ervoor dat jij van een heerlijke plantaardige maaltijd kunt genieten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *